Doziranje Augmentina1. Odaberemo dozu Amoksicilina (ne oralne suspenzije, nego samo amoksicilina). Preporuka: 25 ÷ 45 mg/(kg * dan).
2. Odabrana doza po kilogramu (točka 1) pomnožena s masom djeteta u kilogramima daje dnevnu dozu Amoksicilina u mg.
3. Na kutiji lijeka piše da 1 ml suspenzije sadrži 80 mg Amoksicilina.
4. Dnevna doza u ml oralne suspenzije dobije se tako da se, u skladu s točkom 3, dnevna doza u mg podijeli s 80.
5. Kako se lijek daje 2 puta dnevno, dnevnu dozu u ml podijelimo s 2. Tako dobiveni kvocijent je doza koju odmjerimo baždarenom žličicom i dajemo djetetu svakih 12 sati.
PROVJERA IZRAČUNA: Dodavanjem 64 ml vode dobijemo 70 ml suspenzije. Uobičajena doza je 2 x 5 ml dnevno, tako da bočica dostaje za 7 dana terapije.
Ako pretpostavimo da prosječno dijete predškolskog uzrasta teži 25 kg, a preporučena doza amoksicilina je oko 35 mg/(kg*dan), dobivamo 25*35/80=11 ml dnevno.


Priprema oralne suspenzije Augmentina1. Prašak u bočici protresti do stanja rahlosti. U takvom se stanju lakše topi u vodi.
2. U staklenu bočicu koja sadrži prašak za oralnu suspenziju ulijeva se voda za injekcije ili prokuhana voda (ako nema odgovarajućih uvjeta, može se koristiti i neprokuhana vodovodna voda).
3. Na kutiji lijeka piše da se u bočicu dodaje 64 ml vode. Ta količina može se najlakše odmjeriti s pomoću šprice. Manje precizni korisnici mogu se poslužiti horizontalnom crticom na desnom rubu etikete na bočici koja označuje potrebnu razinu oralne suspenzije nakon što se umiješa voda.
4. Bočicu snažno protresti.
Natrag na početnu stranicu
www.000webhost.com