O knjiziOpstanak papirnate, tiskane, Gutenbergove knjige danas je ugrožen. Njen nestanak imat će teške posljedice za čovječanstvo. Riječ je naime o tome da fizička knjiga nije dobila svoju zamjenu u ovo informatizirano vrijeme, nego je dobila teoretsku mogućnost zamjene kojom se nitko ne koristi. Elektronički format i internet samo su alibi da se knjige ne bi niti čitale niti kupovale: Prije petnaestak godina još je bilo nezamislivo da liječnik, inženjer, profesor ili bilo koji drugi intelektualac nema niti jednu stručnu knjigu u svom radnom okruženju - bilo bi to tada u najmanju ruku sumnjivo, pa kakav si ti to stručnjak bez elementarne literature, pitali bi se namjernici. Danas je pravilo da knjige u radnom prostoru intelektualaca više nema, a zamjena za nju je - NIŠTA.

Papirnata knjiga je jedan od najuspješnijih ljudskih artefakata: U maleni volumen jednog ovećeg sveska često može stati više informacija nego što čovjek može u svom radnom vijeku naučiti i primijeniti; kada se čitatelj (vlasnik) jednom upozna sa svojom knjigom, pronalaženje željenog mjesta događa se munjevitom brzinom; knjiga omogućuje provedbu u djelo osnovnog načela klasične izobrazbe Repetitio est mater studiorum (Ponavljanje je majka učenja), jednu te istu stranicu možemo gledati stotinama puta - sve dok ne shvatimo ili ne naučimo građu; knjiga je pouzdana, nekvarljiva, nelomljiva, gotovo vječna; knjigu možemo personalizirati dodanim objašnjenjima, komentarima, signiranjem, dopisivanjem, skiciranjem; dobra knjiga, osobito stručna, nerijetko čovjeku postane doživotni pratilac, pomoćnik, suradnik...

Internet nasuprot tome nudi nepovezanost, sadržaj bez reda i strukture, nerijetko netočan. Učenje bez ponavljanja, na način da se neka tema svaki puta uči s neke druge veb-stranice, gdje je drukčije objašnjena ili prezentirana nego tamo gdje je pretraživač ranije gledao, ne rezultira shvaćanjem, nego u najboljem slućaju nekakvim "dojmom" ili "pregledom".

Analizirajući način učenja, odnosno čitanja, na internetu, znanstvenici su uočili bitnu razliku u odnosu na klasično učenje iz knjiga. Taj novi način internetskog učenja nazvali su "skimming" što bi slobodno prevedeno i objašnjeno značilo "letenje preko teksta (sadržaja)". Sasvim je izvjesno da su skimerima suđene velike rupe u znanju, kao i nedostatak disciplinirane ustrajnosti sve do konačnog shvaćanja problematike. To su najveće opasnosti ove nove metode učenja.

U interesu je ljudskog znanja i napretka da se fizička knjiga sačuva, makar u nekoj minimalnoj mjeri potrebnoj da se omogući kvalitetan transfer stečenih ljudskih znanja najambicioznijim pojedincima u obrazovnim i znanstvenim sustavima budućnosti.

Natrag na početnu stranicu
www.000webhost.com